Drankspel Bussen – De Spelregels!

Het populairste en bekendste drankspel van dit moment is zonder twijfel Bussen. Bussen is een kaartspel met drank. De verliezer van het kaartspel Bussen moet ‘’de Bus’’ in en kan zich opmaken voor een zware avond. In Nederland is Bussen vooral bekend onder jongeren en studenten. Dit komt vooral omdat het spel zo makkelijk te spelen is.

Bussen kan met iedereen

Bussen ook geschikt voor meerdere personen. Zo kan het drankspelletje gespeeld worden met minimaal 2 personen en zit er geen maximaal aantal personen aan vast. Daarnaast kan het spelletje individueel of in teams worden gespeeld. Bussen is geschikt voor iedereen. Het word dan wel veel door jongeren gespeeld maar ook ouderen kunnen prima mee doen. Dus haal je ouders erbij en voer ze dronken met het drankspel Bussen!

Wat heb je nodig voor Bussen?

Je hebt de volgende ingrediënten nodig voor een potje Bussen:

Kant en klaar drankspel kopen?

Spelverloop drankspel Bussen

Bussen bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Vier rondes van kaarten
  2. Een bier piramide
  3. De Bus

Vier rondes van kaarten

We beginnen bij Bussen met vier rondes waarbij de kaarten worden verdeeld. Elke ronde komt er een extra kaart bij. Na de vierde ronde heeft iedereen vier kaarten waarmee hij of zij de bier piramide moet gaan spelen.

Wijs als eerste een dealer aan die de kaarten verdeeld onder de spelers.

Ronde 1: De dealer stelt elke speler de vraag: Zwart of rood? Dit betekend gok jij op een zwarte of een rode kaart uit de handen van de dealer? Bij een schoppen of klaver kaart is het een zwarte kaart. Bij een harten of ruiten kaart is het een rode kaart.

Goed? Deel 1 slok uit aan een speler naar keuze.

Fout? Neem zelf 1 slok van jouw drankje.

Ronde 2: De dealer stelt de volgende vraag: Hoger of lager? Dit betekend is de kaart die jij gaat krijgen hoger of lager dan jouw vorige kaart?

Goed? Deel 2 slokken uit aan een speler naar keuze.

Fout? Neem zelf 2 slokken van jouw drankje.

Gelijk? Neem zelf 4 slokken van jouw drankje.

Ronde 3: De dealer stelt nu de volgende vraag: Binnen of buiten? Dit wil zeggen valt de volgende kaart binnen de vorige twee kaarten of valt het nummer erbuiten?

Goed? Deel 3 slokken uit aan een speler naar keuze.

Fout? Neem zelf 3 slokken van jouw drankje.

Gelijk? Neem zelf 6 slokken van jouw drankje.

Ronde 4: De dealer stelt nu de laatste vraag: Heb je hem al of niet? Dit betekend heb jij de soort kaart al of nog niet? Het gaat hier om de soorten schoppen, klaver, harten en ruiten.

Goed? Deel 4 slokken uit aan een speler naar keuze.

Fout? Neem zelf 4 slokken van jouw drankje.

 

De bier piramide van Bussen

Nu zijn we toegekomen aan het tweede deel van het drankspelletje Bussen. Elke speler bewaard zijn of haar vier kaarten goed voor de bier piramide. Met de overgebleven kaarten word nu een piramide neergelegd. Leg de kaarten op de kop op de tafel zodat de cijfers en plaatjes niet zichtbaar zijn. Begin met een onderste rij van 5 kaarten en werk naar boven toe tot een piramide. Dit betekend de eerste rij 5 kaarten, de tweede rij 4 kaarten, de derde rij 3 kaarten etc.

De onderste rij kaarten van de bier piramide zijn 1 slok waard. Elke rij omhoog worden de kaarten een slok extra waard. De top van de piramide is dus uiteindelijk 5 slokken waard.

Wanneer er een kaart wordt omgedraaid op de bier piramide met jouw cijfer erop mag je jouw kaart opleggen en het aantal slokken uitdelen over jouw medespelers. Je mag alle slokken ook aan 1 medespeler uit delen.

De speler met de meeste kaarten over nadat de bier piramide is uitgespeeld verliest!

Gelijkspel? De verliezers met de meeste kaarten over trekken een kaart, de hoogste kaart verlies en gaat de bus in!

 

Start die bus maar buschauffeur!

De verliezer van de bier piramide is nu overgebleven en moet de bus uitrijden. Maak je borst maar nat!

De dealer legt 4 kaarten open op tafel, dan 1 kaart dicht (blinde kaart) en vervolgens nog 1 kaart open. Er liggen nu 6 kaarten naast elkaar op de tafel. De dealer legt de overige kaarten naast zich op tafel en stelt de vraag: Hoger of lager? De verliezer moet nu namelijk gaan gokken of de kaart die de dealer gaat opleggen hoger of lager gaat worden.

Goed? Door naar de volgende kaart!

Fout? Bij welke kaart ging jij de fout in?

1e kaart: 1 slok

2e kaart: 2 slokken

3e kaart: 3 slokken

4e kaart: 4 slokken

5e kaart (Blinde kaart):  5 slokken

6e kaart: 6 slokken

Was de kaart gelijk? Verdubbel dan het aantal slokken.

Wanneer er een kaart fout geraden wordt, begint de verliezer weer vanaf voor af aan!

De Bus is pas uitgespeeld wanneer alle 6 kaarten achter elkaar goed geraden zijn of het kaartspel op is.

Succes!

 

Benieuwd naar nog meer leuke drankspellen? Neem eens een kijkje bij onze drankspellen. Zo hebben wij drankspellen met kaarten, drankspellen met bord of leuke bierspellen!

2 reacties op “Bussen

Reacties zijn gesloten.